Mijn yogalessen beginnen altijd na schooltijd, om 15.00 uur of 16.00 uur. Soms komen kinderen direct vanuit school, met een appel of koekje in de hand, die ze nog gauw op eten. Voor, tijdens of net voor het einde van de les hoor ik dan ook vaak ‘juf, ik heb honger’.

Voor elke sport geldt dat je het beste ruim van te voren kunt eten, en dan het liefst iets lichts. Dit geldt ook voor yoga. Zeker bij de kinderyoga, waarbij we vaak flink bewegen. Eerst tijdens de opwarming, door te dansen, springen, rennen of huppelen. Maar ook tijdens het doen van de yogahoudingen. Met een te volle maag krijg je sneller last van steken, oprispingen of een zwaar gevoel in de maag. Lastig, als je ongestoord wilt kunnen bewegen!

Gezonde tussendoortjes

Natuurlijk begrijp ik dat het niet mogelijk is ruim van te voren te eten als je direct uit school komt en doorgaat naar yoga. En in de drukte van alledag is het als ouder soms gemakkelijker om te grijpen naar koekjes, energierepen, ontbijtkoek, etc. Heel lekker en voor af en toe ook helemaal niet slecht of erg. Maar voor het sporten wellicht een minder goed idee, omdat de suiker en verzadigde vetten een korte energieopleving geven, maar daarna een enorme dip.

Ik ben absoluut geen deskundige op het gebied van voeding, maar er is inmiddels veel informatie te vinden op internet, in (kook)boeken en vanuit ervaringen van familie, vrienden en kennissen, dat je met een beetje gezond verstand heel ver komt.

-          een volkoren boterham met pindakaas,

-          fruit,

-          gesneden groenten zoals komkommer, wortel, radijs evt. met hummusdip

-          een rijstwafel met pure chocolade,

-          een handje studentenhaver

Dit zijn voorbeelden van gezonde, lichte en makkelijke tussendoortjes waarbij de kinderen ook wat energie opdoen.

Mindful eten

De kinderen vinden het altijd een feest als we tijdens de les een oefening in mindful proeven doen. Met hun ogen dicht hebben ze hun handen voor zich in een kommetje gevouwen, waar ik dan wat in leg. Ze mogen dan eerst voelen (welke vorm heeft het, voelt het hard of zacht?), dan ruiken, en dan proeven. Heel langzaam. Wat is het? Een ontzettend leuke uitdaging!

Thuis

Deze oefening kun je thuis ook heel goed samen doen, of tijdens de maaltijd als jullie gezamenlijk aan tafel zitten. Als jullie allemaal het eerste hapje mindful proeven en ervaringen (wat proef je, is het zoet, zout, welke kruiden zitten erin) uitwisselen is dat een rijke en verbindende start van de maaltijd.

Tip! Kijk eens op https://dekinderkookshop.nl/blog-koken-en-bakken-met-kinderen/ voor leuke tips rondom kinderen en eten.

Ga naar boven